• Facebook

A dziś na obiad moje ulubione spaghetti!

Spaghetti to nie tylko nazwa dania, to także nazwa makaronu, który jest podstawą przygotowania właśnie tego prawdziwie włoskiego dania. Prawdziwe włoskie spaghetti wytwarza się z twardej pszenicy durum, czyli z tzw. semoliny, która jest grubsza niż zwykła mąka pszenna. Ten najsłynniejszy z włoskich makaronów zazwyczaj podaje się z sosem pomidorowym. Makaron spaghetti może występować w różnych kolorach, zależnie od dodanych do niego składników – makaron zielony uzyskamy dodając do ciasta szpinak, makaron czerwony – pomidory lub paprykę, a makaron czarny – atrament z mątwy.

Choć Włochy nieodłącznie kojarzą nam się z makaronem, pamiętajmy, że to Chińczycy jako pierwsi robili makaron.

Świadczą o tym znaleziska z doliny Żółtej Rzeki z przed 4 tysięcy lat. Do Włoch makaron dotarł najprawdopodobniej za pośrednictwem Arabów, którzy pojawili się na Sycyli w IX wieku. Tu właśnie, w okolicach Palermo, znaleziono najstarszy makaron. Z Włoch długie nitki spaghetti trafiły w XIX wieku na stół prezydenta USA Thomasa Jeffersona. Dziś wielu Włochów, aż 66% badanych wskazuje właśnie na makaron, jako na podstawę ich włoskiej tożsamości i uważa spaghetti za swoją narodową potrawę. Podaje się go na różne sposoby. Najpopularniejsze to spaghetti Bolognese (z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, spaghetti Carbonara (z boczkiem i sosem śmietanowym), spaghetti Napoli (z sosem pomidorowym). Każdorazowo danie można posypać tartym parmezanem. Oczywiście można również przygotowywać spaghetti po swojemu, dodając do niego to, co akurat mamy pod ręką, co lubimy.

Nazwy dań wywodzą się od nazw miast – Bolognese od Bolonii, Napoli od Neapolu, natomiast Carbonara prawdopodobnie wiąże się ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, który widoczny jest na makaronie, a który przypomina wegiel (carbone – węgiel). Przygotowując którekolwiek danie spaghetti zwróćmy uwagę na umiejętne ugotowanie makaronu. Spaghetti należy ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Nie zaleca się hartowania makaronu, płukania go wodą, szybciej stygnie i całe danie na tym traci.

Głodny? Na co czekasz? Dzwoń!
Telefon: 12 346 23 38
Kom: 668 500 060

Lokalizacja

Dojazd komunikacją miejską: 4, 5, 9, 10, 52
(przystanek „Cystersów” 10 m od budynku)
10 minut od TAURON Arena Kraków


Bezpłatna dostawa w okolicach: Grzegórzki, Ugorek, Dąbie, Prądnik Czerwony, AWF, Wieczysta, Bora Komorowskiego, Płaszowska, Młyńska. Sprawdź mapę bezpłatnej dostawy, kliknij tutaj.