• Facebook

A może by tak Sycylia?

Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym, zamieszkana przez około 5 milionów mieszkańców. Panuje tu typowy śródziemnomorski klimat – suche, gorące lato i łagodna, wilgotna zima. Najwyższym szczytem Sycylii jest Etna, która jest z jednym z trzech aktywnych na Sycylii wulkanów, pozostałe to Stromboli i Vulcano. Sycylia, której stolicą jest Palermo, od lat kojarzy się z mafią. Nie mniej jednak region ten posiada ogromne walory turystyczne, które sprawiają, iż każdego roku wyspę odwiedzają tłumy turystów. Co zobaczyć będąc na Sycylii? Na pewno wspomnianą już Etnę, z której wnętrza cały czas wydobywają się pary i gazy. Nie można przegapić także antycznych ruin w Agrigento. Jest to zespół budynków sakralnych z V w. p.n.e., zobaczyć można na przykład świątynię Zeusa, Eskulapa, Herkulesa czy Junony.

Schody św. Maryi Górskiej w Caltagirone to kolejna atrakcja, tym bardziej, że w całości wykonane są z wulkanicznej skały, która została pokryta ceramiką z ręcznie malowanymi motywami dekoracyjnymi. Schody te łączą katedrę z placem, na którym stoi Pałac Senatorski. Polecamy także Syrakuzy i Sycylię grecką – to wschodnia część wyspy, która wyraźnie odróżnia się od arabskiej części zachodniej. Syrakuzy zaś to starożytna metropolia grecka, dziś rozwijający się stale ośrodek, w którym osiedliło się najwięcej na wyspie Polaków. Zmęczeni zwiedzaniem na pewno zechcecie spróbować włoskiej kuchni, tym razem w wydaniu kuchni sycylijskiej.

Jest to swoista mieszanka włoskich, greckich, arabskich i hiszpańskich smaków. Na całym świecie słyną sycylijskie pomarańcze i cytryny, a także aromatyczne suszone pomidory. Co się tu jada? Do wyboru mamy potrawy z ryb (tuńczyk, sardynki, anchois), makarony, kuskus. Nie przegap wypróbowania dania, jakim jest caponata z bakłażanów, naciowego selera, oliwy i pomidorów w sosie słodko-kwaśnym. A na deser proponujemy cuccię – ziarno gotowane z cukrem, oliwą, czekoladą, orzechami, tradycyjnie przygotowywane na dzień św. Łucji, lub też marcepan z sycylijskich migdałów, lody, ciasto cytrynowe cedrata.

404