• Facebook

„Grissini”

Włosi mogą poszczycić się niesamowitą różnorodnością pieczywa jednak najbardziej popularnym są chrupiące paluszki – Grissini, które zwykle goszczą w domach oraz restauracjach dla zaspokojenia głodu w oczekiwaniu na posiłek.

Poniżej przepis, który pozwala na wykonanie smacznych paluszków w zaciszu własnego domu:

Składniki:

Dwie płaskie łyżeczki suchych drożdży, jedna płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, około 50 ml oliwy z oliwek (ważne, aby oliwa była z pierwszego tłoczenia, można to rozpoznać po widniejącym na butelce napisie „Extra Virgin), 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 350 gram mąki pszennej (warto wybrać mąkę o typie 850, przeznaczoną do wyrobu pieczywa).

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier, sól, oliwę wymieszać w misce i pozostawić do odpoczynku na około pół godziny, po tym czasie na wykładamy powstałe ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto wałkujemy palcami na bardzo cienkie paluszki, które po upieczeniu podwoją swoją objętość i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w 220 stopniach przez 8 lub 10 minut do czasu aż Grissini nabiorą pięknego, złotego koloru.

Grissini wspaniale komponują się z najróżniejszymi dodatkami, którymi można obsypać je przed upieczeniem. Ciekawym dodatkiem do chlebowego wypieku będzie mak, sezam lub słonecznik. Po upieczeniu warto owinąć je w szynkę parmeńską lub podawać z sosami bądź dipami.

Grissini to przekąska, która nadaje się nie tylko na aperitif. Chrupiące paluszki sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zastępująca słodycze i z pewnością wspaniale zapełni stół na przyjęciach zachwycając wszystkich gości.

Włosi w swojej ofercie posiadają również inne, bardzo smaczne rodzaje pieczywa takie jak Foccacia, która najczęściej stosowana jest jako baza pod pizzę, czy Bruschettę, chrupiącą grzankę połączoną z oliwą z oliwek, czosnkiem czy pomidorami.

Szeroki wachlarz pieczywa stosowanego we Włoszech jest niezaprzeczalnym dowodem na różnorodność panującą w kuchni włoskiej, w której każdy znajdzie odpowiedni dla siebie smak.

404