• Facebook

Kuchnia włoska obfitość smaku

Najbardzej popularną obok francuskiej kuchnią europejską jest kuchnia włoska. Charakteryzuje się dużą różnorodnością, korzysta z bardzo dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz, rozmaryn, a także używaniem twardego, podpuszczkowego sera wytwarzanego z krowiego mleka zwanego parmezanem. Dość powszechnie też kucharze włoscy stosują oliwę, pomidory, czosnek, cebulę i oliwki. Są mistrzami w przygotowywaniu potraw mącznych, rybnych i owocach morza. Przygotowują świeże dania ze składników dostępnych w okolicy o danej porze roku. Potrawy tej kuchni charakteryzuje, wysoka jakość użytych składników, różnorodność i wyrazistość smaków, a prostota dań i łatwość ich przygotowania sprawiło, że dania włoskie szybko zyskały dużą popularność na całym świecie. Dzięki dużemu zróżnicowaniu geograficznemu i klimatycznemu kuchnia włoska oferuje szeroki wachlarz produktów, smaków a przede wszystkim potraw.

 

Przyrządzane z naturalnych składników potrawy są lekkostrawne co sprawia, że tutejsza kuchnia należy do najzdrowszych na świecie, dzięki czemu włosi szczycą się najdłuższą średnią życia na świecie. We Włoszech da się wyróżnić dwadzieścia regionów kulinarnych, a każdy z nich ma oczywiście swoje specjalności i tradycję w gotowaniu. Nie ma możliwości, aby w krótkim tekście opisać każdy. Należy jednak wspomnieć o perełkach.

Najbardziej znanym włoskim daniem jest niewątpliwie pochodząca z Neapolu pizza. Początkowo placek pieczony na kamieniach z dodatkami, na zasadzie co kto miał pod ręką, zwany był plackiem ubogich. Z czasem ewoluował, a światową sławę zyskał dzięki emigrantom do Stanów Zjednoczonych, gdzie podbił serca amerykanów. Z Bolonii pochodzi spaghetti bolognese, najsłynniejszy włoski makaron w postaci długich cienkich nitek, podawany z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Kolejna potrawa to lasagne. Płaty makaronu przekładane mięsem, sosem pomidorowym i serem. Tortellini to małe pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu.

 

Może jeszcze parę dobrze chyba wszystkim znanych słów kluczowych, które mówią same za siebie: frutti di mare (owoce morza), mozzarella wytwarzana w Kampanii z mleka czarnych bawolic, miękki pleśniowy ser gorgonzola. Włochy to także wspaniałe desery: tiramisu, panna cota i oczywiście lody włoskie. Na koniec nie można oczywiście nie wspomnieć o winach włoskich, najznakomitszych na świecie, których receptury doskonalone były przez wieki.

404