• Facebook

Makaron domowej roboty w kuchni włoskiej

Jeśli chodzi o makaron, to chyba nie mamy szans dorównać Włochom. My zjadamy rocznie tylko 3 kg makaronu, a przeciętny Włoch aż 30 kg! Tymczasem dietetycy zachęcają do spożywania znacznie większych ilości makaronu i to nie tylko w postaci dodatku do zup. Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że makaron tuczy, gdyż jest robiony z mąki, a wszystko co mączne, tuczy. Dziś jednak jest to podstawowy element piramidy żywienia. Pełen talerz spaghetti dostarczy organizmowi tyle kalorii co pół tabliczki czekolady.

Makaron trzykrotnie zwiększa swoją wagę podczas gotowania, ponieważ pochłania wodę. A co najważniejsze – jest bardzo sycący. Makaron można oczywiście kupić gotowy, jednak w każdym szanującym się domu we Włoszech makaron robi się samodzielnie. Własną produkcją makaronu szczycą się także włoskie restauracje, zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie. Można ręcznie, a można kupić sobie pasta machine, czyli po prostu maszynę do robienia makaronu.

Przepis na domowy makaron jest dziecinnie prosty – wystarczy mąka z pszenicy durum (semolina), jajka i oliwa. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy makaron, dodajmy także barwnik. Ciasto wyrabiamy do uzyskania zwartej kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut. To czas niezbędny, by aktywował się gluten. Maszynka do makaronu posiada różne rozmiary noży, można w niej zrobić makaron spaghetti, makaron tagiatelle, a także inne.

Tak przygotowany makaron domowej roboty można od razu ugotować, a można też ususzyć. We Włoszech makaron robi się właśnie samodzielnie, prawdziwa włoska mamma zawsze przygotowuje go na obiad dla swojej rodziny. Jak już wspomniano, podobnie sytuacja wygląda w restauracjach. Goście nie dostają tam przecież kupionego w sklepie makaronu w paczkach, ale makaron robiony w kuchni takiej restauracji, według tradycyjnej receptury, często przekazywanej przez szefa restauracji swoim synom i córkom. Jeśli więc uwielbiasz włoską kuchnię i często bywasz we włoskich restauracjach, zamawiając danie pytaj, czy serwowany makaron to makaron robiony samodzielnie przez kucharza.

404