• Facebook

Pizza na cienkim czy grubym cieście?

Każdy, kto jest miłośnikiem pizzy na pewno ma za sobą próby zrobienia jej samodzielnie. Różnie się te próby kończą, raz lepiej, raz gorzej. Niektórzy z kolejnych prób zrobienia pizzy wyciągają wnioski i nie popełniają pewnych błędów po raz kolejny, inni zapominają o popełnionych błędach i choć obiecują sobie, że ich następna pizza będzie lepsza, jest tak samo jeśli nie gorzej, a są też i tacy, którzy rozczarowani jakością swojego ‘zamachu na pizzę’ dają sobie raz na zawsze spokój i nie podejmują już kolejnych prób.

Jako przykład niestrudzonego domowego producenta pizzy podam Wam mojego tatę. Odkąd pamiętam, dzielnie walczył, by robić nam, dzieciom, czyli mnie i mojemu bratu, pizzę, którą bardzo lubiliśmy. W domu się raczej nie przelewało, pizza w restauracji była wtedy wydatkiem, a tato lubił robić wszystko najlepsze. Najczęściej mu zresztą się udawało, jednak z pizzą nie było tak łatwo. Ja raczej nie kręciłam nosem, smakowała mi pizza taty. Ale z moim młodszym bratem nie było już tak łatwo.

Wiecznie coś mu nie pasowało, przede wszystkim jednak krytykował ciasto, które jego zdaniem było zdecydowanie za wysokie. Pizzę taty nazywał po prostu ciastem z pomidorami, pieczarkami i serem. Tato usilnie się starał, by ciasto było coraz lepsze.

Próbował kolejnych receptur, a gdy nastał wszechobecny dziś Internet, otworzyły się przed nim całe morza przepisów i porad na temat zrobienia w domu idealnego ciasta na pizzę. Dziś rzeczywiście robi fajne cienkie ciasto, na które nie narzeka nawet wymagający braciszek, który swoją drogą również próbuje w domu robić pizzę, makarony włoskie, a nawet sushi. Pizza na cienkim cieście dominuje, ale dziś w niektórych włoskich restauracjach można zamówić również pizzę na grubym czy też podwójnym cieście. Chętnie zamawia właśnie taką pizzę mój brat – wieczny krytyk pizzy na grubym cieście produkcji taty. I jak tu niektórym dogodzić? Ja również wolę pizzę na grubym cieście, tym bardziej, że niektóre pizzerie robią tę na cienkim dość nieumiejętnie, ciasto jest twarde, ciężko pizzę pogryźć czy pokroić, często bywa nieco przypalone. Nie ma to jak domowa pizza taty!

404