• Facebook

Pizza – zrób to sam!

Pizza to potrawa o bardzo dużych walorach smakowych i estetycznych. Kolorowa, bardzo pożywna, zyskała sobie powszechne uznanie na całym świecie. Aby zjeść dobrą pizzę z reguły wybieramy się do restauracji, pizzerii, pubu. Na pozór wydaje sie, że przygotowanie pizzy nie należy do rzeczy łatwych. Rzeczywistości jednak sprawa wcale ale nie jest taka trudna. Warto spróbować własnych sił, wcielić się w rolę Antonio Pizzerato i skomponować własną niepowtarzalną pizzę.

Zaskoczyć tym samym znajomych, rodzinę, czy też samodzielnie przygotować włoską kolację dla ukochanej. Jak się do tego zabrać? Najpierw przygotuj składniki. Półtorej szklanki mąki pszennej, pół szklanki wody, dwie łyżki oleju roślinnego,4 gramy drożdży, pół łyżeczki soli, tyle samo cukru, zioła prowansalskie-około jednej garści, poza tym ser, boczek. Potrzebna też będzie Twoja wyobraźnia i kreatywność. A więc do dzieła! Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj olej, cukier, sól i ciągle mieszając stopniowo dolewaj wody. Ciasto najlepiej urabiaj ręcznie aż powstanie jednolita kula. Jeśli będzie się kleić za mocno dodaj mąki i dalej wyrabiaj.

 

Gdy uzyskasz odpowiednią, nie klejącą się za mocno masę, przykryj miskę i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto musi trochę urosnąć. Potem je rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Kształt naszej pizzy nie musi być klasyczny-okrągły, czuj się wolny, stwórz swój niepowtarzalny kształt. Następnie smarujemy ciasto sosem (ketchup, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku). A teraz uruchamiamy wyobraźnię i nakładamy dodatki. Klasyczne pizze zawierają znane nam: bekon, salami, szynka, tuńczyk, pomidory, cebula. Ty jednak możesz puścić wodze fantazji, niech nic Cię nie ogranicza, bądź oryginalny i stwórz własną unikalną kompozycję. Tyle ile na rynku jest warzyw i owoców, tyle ile rodzajów wędlin, kiełbas, tyle kombinacji przed Tobą. Możliwości są praktycznie nieograniczone. Zostań mistrzem włoskiego przysmaku!

404