• Facebook

Włoska kawa

Lavazza, Illy, Vergnano, Segafredo, Kimbo – oto najpopularniejsze chyba marki włoskich kaw. Wielu miłośników kawy słusznie uważa, że włoska kawa nie ma sobie równych na całym świecie. Duży wpływ na ta taką właśnie opinię ma fakt, że Włochy to kraj, w którym kultura picia kawy wpisana jest w życie mieszkańców od wieków. Pierwsze kawiarnie w Europie pojawiły się właśnie we Włoszech! Nikt inny tylko właśnie Włosi wymyślili przecież znane i używane na całym świecie nazwy kaw – espresso, lungo, Corrado, macchiato, doppio, affogato. Nazwy włoskich kaw kojarzone są na całym świecie – jeśli klient zamawia kawę, dostaje espresso, jeśli zamawia natomiast latte, wie, że dostanie napój kawowy z mlekiem w wysokiej szklance. Parzona kawa włoska nie należy do rewelacyjnych, trudno wręcz przekonać Włochów, by parzyli kawę poprawnie, ponieważ są przekonani, że to właśnie oni stworzyli kulturę picia kawy w Europie.

Pamiętajmy, że picie kawy to nie tylko kwestia jakości ziaren, ale i kwestia serwowania jej w odpowiednich naczyniach. Podobnie jak w przypadku wina, tak i w przyipadku kawy bardzo istotne jest to, w czym ją podajemy. Jak wiadomo, naczynia o grubszych ściankach dłużej utrzymują temperaturę napoju, a godnym polecenia i naśladowania nawykiem jest serwowanie kawy w nagrzanych wcześniej naczyniach. Włosi podają espresso w niewielkich, porcelanowych filiżankach o kształcie cylindra i pojemności 50 – 70 ml. Espresso macchiato to kawa ze spienionym mlekiem, również podawana w porcelanowych filiżankach. Cappuccino to napój łagodny, Włosi piją go rano do śniadania, a serwują wraz ze słodką bułeczką lub rogalikiem w porcelanowych filiżankach o pękatym kształcie i pojemności 150 – 200 ml.

Nietaktem jest zamawianie cappuccino wieczorem. Cafe latte to kawa z mlekiem, podawana w wysokich szklankach, robiona w 1/3 z espresso i 2/3 z ciepłego, lekko spienionego mleka. Natomiast caffe Loretto, kawa z włoskim rodowodem, to kawa z niewielką ilością alkoholu. Do naparu espresso dodaje się koniak, grappę, lub sambukę oraz cukier. Napój podaje się w niskich szklankach.

404