• Facebook

Włoskie desery

Myśląc o włoskich deserach, najczęściej od razu przychodzą nam do głowy włoskie lody. Jednak jak pomyślimy nieco dłużej okazuje się, że włoskich deserów jest znacznie więcej. Wymieńmy chociaż tiramisu, panna cottę, czy też przeróżne tarty. Numerem jeden jest bez wątpienia wspomniany już najlepszy włoski przepis na tiramisu. Deser ten przygotowuje się w szklanym naczyniu płaskim, takim, by przez szkło widać było warstwy. Do zrobienia tiramisu niezbędny jest serek mascarpone, a także biszkopty. Kawę należy zaparzyć, wystudzić, dodać alkohol i w takim właśnie płynie maczać biszkopty. Układamy warstwami biszkopty oraz serek mascarpone i żółtka. Na koniec deser należy schłodzić. Wielbicielom włoskich smaków polecam także tort sycylijski Cassata – biszkopt podzielony na trzy części, przełożony masą z ricotty, wanilii i cynamonu, zawierającej także gorzką czekoladę, kandyzowane owoce.

Tort zachwyca elegancko udekorowany owocami kandyzowanymi i pistacjami. Jeśli jednak nie mamy czasu na tort, a koniecznie zależy nam na włoskim deserze, może by tak panna cotta? Deser ten wywodzi się z północnych Włoch. Przygotowuje się go z podgrzanej śmietany z dodatkami aromatycznymi, np. z wanililą, skórką cytryny. Następnie wylewa się go do okrągłej foremki i zostawia do ostygnięcia. Zastygnięty deser wykłada się do góry dnem i dekoruje zależnie od uznania, Włosi podają panna cottę z owocami i sosem owocowym. Nie wymaga wiele pracy, a smakuje wybornie! Wspomnieliśmy wyżej o włoskich lodach, a więc czas poświęcić im nieco więcej czasu. Znane są od lat 30 XX wieku, czyli niedługo skończą 100 lat! Charakterystyczny kształt lodów włoskich to zakręcony stożek, podawany w waflu. Mają miękką konsystencję, a to z powodu wyższej temperatury produkcji i dodatkowego napowietrzenia.

Właśnie owa miękkość i kształt stożka odróżnia lody włoskie od lodów amerykańskich (świderków). Lodziarnie we Włoszech znajdziemy na każdym rogu i co ciekawe, ich produkcji można się przyglądać, bo robi się je za szybą, na widoku gości.

404