• Facebook

Włoskie makarony

Makaron niezmiennie kojarzy nam się z Włochami, zupełnie tak samo jak pizza. Wystarczy dodać do niego kilka składników i mamy świetne danie. Odmian makaronu jest wiele, a zależnie od sposobu jego podania lub też składników otrzymać możemy danie mniej lub bardziej kaloryczne. Podaje się je z oliwą z oliwek, sosen pomidorowym, śmietanowym czy też orientalnym sosem sojowym. Chętnie stosuje się do przygotowania dań z makaronu także szynkę prosciutto, ser roquefort, mozzarellę, gorgonzolę, a także warzywa – szpinak, pomidory, brokuły, paprykę, pieczarki. Do najbardziej znanych u nas włoskich makaronów zaliczyć możemy cannelloni (duże makaronowe walce, które podaje się z nadzieniem), farfalle (czyli motylki), fettuccini (długie cienkie wstążki), fusilli (świdry), latanię (duże płaty makaronu, które podaje się przekładane mięsem, warzywami i sosem), pappardelle (makaron z marbowanymi brzegami), penne (rurki, jest ich również kilka rodzajów), ravioli (maleńkie pierożki, które podaje się nadziewane serem, warzywami lub mięsem), spaghetti (cienki, długi makaron, podaje się z sosami rybnymi lub pomidorowymi), tagliatelle (płaskie kluski, wymarzone do sosów śmietanowych).

Wymieniać można by jeszcze długo, nie mniej jednak przygotowując którąkolwiek z odmian włoskiego makaronu w domu pamiętajmy, żeby odpowiednio go ugotować i podać. Włoskie makarony gotujemy al dente, czyli tak, ba nadal były lekko twardawe. Popularne jest również podawanie makaronu al forno, czyli najpierw go gotujemy, a następnie zapiekamy w piekarniku. Niezwykle ciężko jest zachować taki makaron w postaci al dente, gdyż mamy w tym wypadku do czynienia z podwójną obróbką cieplną.

Pamiętajmy, że makaron można wykorzystywać na rozmaite sposoby. Może być dodawany do zup, na przykład tubettini (maleńkie rurki), tubetti (do zupy minestrone), conchigliette (maleńkie muszelki, do zup z warzywami). Można z jego dodatkiem przygotowywać zapiekanki i sałatki, a także dania z dodatkiem rozmaitych sosów. Do czołowych producentów makaronów włoskich należy na pewno Barilla, marka znana na całym świecie, także w Polsce. Wśród mniej znanych wymieńmy choćby Garofalo, De Cecco, Delverde czy też Montegrappa. Oprócz kupowanych w sklepach ważne miejsce zajmują we włoskiej kuchni również makarony domowej produkcji.

404