• Facebook

Włoskie przysmaki na co dzień i od święta

Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę smacznego i jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, na pewno nie raz rozważasz, czy lepiej odwiedzić włoską restaurację, czy też przyrządzić nowe danie w domu. Każda z opcji ma swoje wady i zalety. Włoskie restauracje są modne, wyrastają jak przysłowiowe grzyby po deszczu, ale nie znaczy to, że za ich prowadzenie biorą się ludzie, którzy rzeczywiście się na nich znają. Bywa, że ktoś kto lubi pizzę i ma pieniądze otwiera pizzerię.

Nie wie nic o prowadzeniu takiej restauracji, nie ma pojęcia co jest w niej potrzebne, jak wyrabiać i wypiekać pizzę by była naprawdę smaczna. Taka restauracja może zniknąć równie szybko jak się pojawiła. Lepiej może zatem samodzielnie próbować przyrządzać dania włoskie w domu. Produktów jest mnóstwo, a Internet to może pomysłów i cennych porad. Może się i obudzi w kimś ukryty talent kulinarny. Możemy wybrać, co będziemy przygotowywać na co dzień i na takie dania poświęcić mniej czasu, bo i w zwykłe dni mamy go mniej. A od święta przygotować naprawdę coś wspaniałego, może włoski obiad z dwóch dań z zakąskami, a do tego deser, świetną kawę i wino…

Bywa jednak, że zabiegani i zapracowani nie mamy czasu i siły na gotowanie, wówczas wybierzmy dobrą włoską restaurację, taką, o której wiemy, że naprawdę dobrze karmi ludzi. Tu na pewno nie kupimy kota w worku, ale dobrze zjemy i to jeszcze w dobrej cenie. Może to być makaron, pizza, może być danie mięsne lub zupa, może być fajna włoska sałatka, może to być także deser z pyszną kawą – coś, na co warto pójść samemu i zaprosić bliską osobę. Zachęcam do eksperymentów z przepisami z kuchni włoskiej, nawet do samodzielnego przygotowania domowego makaronu! Cała rodzina z pewnością chętnie poucztuje po włosku, a być może tak ogarnie Was faza na wszystko co włoskie, że zdecydujecie się spędzić najbliższe lub kolejne lato właśnie we Włoszech. Miłych wrażeń!

404