• Facebook

Włoskie sery

Produkcja serów we Włoszech ma wieloletnią tradycję. Dziś we Włoszech wyrabia się aż 450 gatunków sera. Są wśród nich sery o silnym zapachy, sery dojrzałe, sery marynowane w ziołach, a także sery nadziewane masłem, szynką, truflami, sery dojrzewające w winie, w miodzie, sery wyrabianie według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie metod. Myli się jednak ten, kto myśli, że królują tu sery z mleka krowiego. Wprost przeciwnie. Północna część Włoch to sery twarde, środkowa część kraju to sery owcze, natomiast południe Włoch to miękkie sery, chętnie używane podczas przyrządzania pizzy, dań makaronowych czy też deserów. Myślę, że prawie każdy jest w stanie wymienić choćby kilka nazw włoskich serów. Mozzarella, mascarpone, risotta, parmezan czy gorgonzola …. Królem serów jest bez wątpienia właśnie parmezan. Jest to ser twardy, z odtłuszczonego mleka krowiego, ma charakterystyczny smak, produkuje się go w północnej części Włoch. Od lat nie zmieniła się receptura wyrobu parmezanu.

 

Koła o wadze do 40 kg leżakują najpierw 20 dni w roztworze solnym, a następnie dojrzewają 1 – 3 lata. Parmezanu używa się do zup, makaronów, pizzy, ale też chętnie sięga się po niego jako po przekąskę. Inny znany ser włoski to mozzarella. Jest to ser miękki, wyrabia się go z twarogu, oryginalnie z bawolego mleka zakwaszanego podpuszczką. Rozdrabnia się go, formuje kule. Mozzarella najczęściej używana jest do przygotowania sałatek, pizzy, dań makaronowych i mięsnych. Ricotta to z kolei ser suchy, miękki, o lekko słodkim smaku, wyrabiany z owczego, krowiego lub koziego mleka. Ricottę stosuje się do słodkich i słonych dań. Ser mascarpone pochodzi z Lombardii, zaczęto go produkować na przełomie XVI i XVII wieku.

Ma delikatny smak i zapach śmietany, jest miękki, produkuje się go z krowiego mleka, a dodaje do sałatek, owoców, czekolady, deserów. Gorgonzola to jeden z najlepszych serów na świecie. To miękki ser z krowiego mleka z charakterystyczną niebieską pleśnią. Ma wyraźny smak, podaje się go ze słodkim czerwonym winem i świeżym chlebem.

Głodny? Na co czekasz? Dzwoń!
Telefon: 12 346 23 38
Kom: 668 500 060

Lokalizacja

Dojazd komunikacją miejską: 4, 5, 9, 10, 52
(przystanek „Cystersów” 10 m od budynku)
10 minut od TAURON Arena Kraków


Bezpłatna dostawa w okolicach: Grzegórzki, Ugorek, Dąbie, Prądnik Czerwony, AWF, Wieczysta, Bora Komorowskiego, Płaszowska, Młyńska. Sprawdź mapę bezpłatnej dostawy, kliknij tutaj.