• Facebook

Włoskie wino

Włochy to jeden z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie, konkurencją dla nich w branży produkcji wina są jedynie Hiszpania i Francja. Początkowo ich uprawą na terenie dzisiejszych Włoch zajmowali się Grecy i Etruskowie. Dziś włoskie winnice wytwarzają około 15 – 20 % światowej produkcji wina. Znane włoskie gatunki win to chianti, marsala, bordolino, ale każdy w regionów włoskich może pochwalić się własnymi rodzajami wina. Włoskie wina dzielą się na produkowane na północy i na południu kraju. Taki podział wprowadzono ze względu na różnice klimatyczne, na północy sadzić można inne gatunki winorośli, natomiast na południu, w tym również na Sycylii, w uprawie pojawiają się gatunki, których nie ma nigdzie na świecie. I tak region Veneto słynie z produkcji lekkich win białych i czerwonych, produkowanych przez małe winnice i raczej niedostępnych w naszych sklepach. Trydent to region górski, gdzie typowy jest widok winnic ulokowanych na zboczach gór.

Zima trwa tu długo, dłużej niż gdziekolwiek leży śnieg. Produkuje się tu czerwone ciężkie wina, z lekko truskawkową lub śliwkową nutą, a także lekkie, łagodne wina białe. W Piemoncie produkowane są wina cierpkie, mocne. Z kolei Toskania słynie z najbardziej znanych win na świecie, na których czele chyba wymienić należy Chianti – czerwone, lekkie, wino owocowe. Wina z Toskanii są jednak drogie, dużo taniej można kupić wino z Umbrii. Na uwagę wielbicieli wina zasługuje na pewno Umbria Sagrantino, która wyróżnia się bogatym aromatem przypraw. Najsłynniejsze wino z Sycylii to Marsala. Wielbiciele włoskich win powinni znać znaczenie symboli, które znajdują się na etykietach win. I tak DOCG oznacza wino najwyższej jakości, DOC to kontrolowane oznaczenie pochodzenia, IGT – wino regionalne, a VdT – wino stołowe.

Kupując wino zwracajmy uwagę nie tylko na rocznik, ale także na opakowanie. Dobre wina we Włoszech sprzedawane są także w kartonach, a i cena jego może być niższa. Kształt butelki, grubość szkła czy denka nie ma zupełnie znaczenia. Przereklamowana jest także opinia, że najlepsze wina muszą mieć korek. Coraz częściej silikonowe i naturalne korki wypierają zwykłe zakrętki, dzięki którym łatwiej jest wino otworzyć. Oprócz tego zwracajmy także uwagę na zawartość alkoholu, siarczyny (ich umieszczenia na etykiecie wymaga Unia Europejska).

404